Over Onze voeding vroeger en nu

Onze voeding vroeger en nu

Voeding en geschiedenis…een onverwachte combinatie! Toch kan dit verband ons helpen om de huidige stortvloed aan tegenstrijdige berichten en adviezen over onze voeding te kaderen. Tijd dus om even achterom te kijken en na te gaan hoe en wanneer deze ideeën ontstaan en gegroeid zijn en om even vooruit te kijken.

In de voormiddag bekijken we de voedselcategorieën afzonderlijk.

Met P. Balduck herbeleven wij de ontdekkingstocht naar de samenstelling van ons voedsel en de afgeleide dieetregels, met een nieuw voorstel van indeling. Prof. E. Homburg brengt ons enkele etappes uit de geschiedenis van de proteïnen. Prof. J. Delcour schetst de evolutie van ons inzicht en het belang van voedingsvezels. Kunnen wijzigingen in oliën en vetten helpen het wereldvoedselprobleem op te lossen? T. Van Helvoort vertelt het ons.

De namiddag richt de focus op de ontwikkelingen in de productie en consumptie in verleden en toekomst.

Oude en nieuwe opvattingen over landbouw en voedselvoorziening brengt ons prof. W. Keulemans. Is de mens altijd carnivoor geweest? Welke houding nam hij aan t.o.v. vleesproductie en –consumptie in de loop van zijn bestaan en welke vooruitzichten zijn er? We vernemen het van prof. F. Leroy. Em. prof. M. Van Montagu stond mee aan de wieg van de ggo’s. Hij kent dus als geen ander de evolutie en de toekomstige mogelijkheden ervan.

Ga voor meer informatie en het programma naar de website.

Prijzen

KNCV-, CHG- of KVCV-lid: € 35,-
Niet-leden: € 45,-

Aanmelden