Opkomst van de instrumentele chemische analyse
De voorzitter van de Sectie Historiek Paul Balduck opent de bijeenkomst en kondigt de eerste spreker aan: Eric Van Schoonenberghe over Alcoholmetrie (foto Eric Wils).
De jaarlijkse bijeenkomst in het kader van de samenwerking van de CHG met zijn Vlaamse tegenhanger (KVCV Sectie Historiek) vond plaats op zaterdag 19 november 2011. Een goed bezochte (zo’n 60 personen) studiedag, getiteld ‘Opkomst van de instrumentele chemische analyse’, georganiseerd in een zeer geëigende omgeving, het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen, Gent (zie website).
De sprekers waren:
- Eric van Schoonenberghe: Alcoholmetrie: van brandproef tot vochtweger (klik hier)
- Hendrik Deelstra: De rol van de polarimeter bij de oprichting van de Vereniging van Scheikundigen in België in 1887 (klik hier)
- Joke Mooij: Geschiedenis van de instrumentenfabricage en –handel in Nederland, 1845-1940 (klik hier)
- Danny Segers: Over het museum, dat onder de lunch bezocht kon worden (klik hier)
- Arsène Lepoivre: Chromatografie, ontstaan en groei (klik hier)
- Nico Nibbering: Een terugblik op de ontwikkelingen van de massaspectrometrie in Nederland (klik hier)
- Leo de Galan: Atoomspectroscopie als onderdeel van de instrumentele revolutie (klik hier)
- Ludo Brandt: Elektrochemie, voor en na het elektron (klik hier).
De presentaties zijn als pdf-bestand van de CHG-website downloaden.
In het tijdschrift Mens & Molecule 9, december 2011, verscheen een kort verslag van de bijeenkomst.
Een compilatie van bijna alle presentaties, gehouden op het symposium, is verzorgd door het SIWE (= Steunpunt Industrieel en Wetenschappelijk Erfgoed). Zie: SIWE Cahier nr. 4 zomer 2012 (niet meer digitaal beschikbaar).
Het verhaal over Alcohometrie / Densitometrie van Eric van Schoonenberghe is elders gepubliceerd als hoofdstuk in een boek:
Eric Van Schoonenberghe, Alcohol tijdens de negentiende eeuw. Biotechnologie in volle evolutie, Uitgeverij Snoeck, Heule, 2012, pp. 142-157. Lees meer>>
In het overvolle programma was helaas geen ruimte voor de geschiedenis van technieken als infraroodspectroscopie en kernspinresonantie, beiden onmisbaar voor de structuuropheldering van chemische verbindingen.
Leo de Galan stelde in de Geschiedenis van de scheikunde deel 3, het hoofdstuk ‘De instrumentele omwenteling: analytische chemie’ samen. En Joan van der Waals en Kees Hilberts het hoofdstuk ‘Moleculen doorgrond: kwantumchemie en spectroscopie’.
________________________________________________
Bijgewerkt 3-1-2023