Verslag van een bijeenkomst op 27 november 2015
Op 27 november 2015 kwamen enkele leden van Jong KNCV en de CHG rond 8 pm bijeen bovenin Café Florin, Nobelstraat 2, Utrecht, om het internationale Jaar van het Licht te vieren - en wel onder het aanhoren & bediscussiëren van een tweetal lezingen.
De eerste lichtlezing werd verzorgd door prof.dr. Andries Meijerink (U Utrecht), ooit door Henk Westbroek professor in de lichtkunde genoemd. Onder de titel Van Kampvuur tot LED-lamp besprak hij de manieren waarop de mens in de loop der eeuwen licht heeft gemaakt. Na vijf minuten waren we reeds bij de gloeilamp aangeland, daarna ging het natuurlijk wat langzamer, en kregen we een boeiend, en met materiële illustraties gelardeerd, betoog voorgeschoteld over de ontwikkeling van fosforen, de rol van zeldzame aarden daarin, en de uitdagingen die er nog liggen om tot mooier LED-licht te komen, voorlopig eindigend in de eerste quantum-dot displays.
Na een korte pauze was het woord aan prof.dr.ir. Fokko Jan Dijksterhuis (U Twente, deeltijd-hgl VU), die een buitengewoon interessant verhaal hield over Lichttheorieën in de 17e en 18e eeuw. Daar waar de optica in de 17e eeuw een (toegepast) wiskundig en natuurkundig onderwerp was, en licht gezien werd als Cartesische deeltjes (Newton) of als golven (Huygens - in de 18e eeuw zo goed als 'unbeachtet'), begon men in de 19e eeuw licht in te zetten, o.a. met de grote Von Tschirnhaus-lenzen, om meer chemische experimenten te doen, reacties teweeg te brengen, zodat zelfs aan het einde van die eeuw 'Lumière' het eerste element was in de lijst van Lavoisier...
Klik hier voor de powerpoint presentatie van Fokko Jan Dijksterhuis.
Het was al bij al een fascinerende avond, die werd afgesloten met een geanimeerd borreltje.
Opgesteld door Rob van Veen, CHG-voorzitter