In het Museum Hof van Busleyden in Mechelen liep tot 21 juni 2021 de tentoonstelling ‘Back to Black’ over Bourgondisch Zwart. De geschiedenis van de wolververs wordt getoond met daarbij de resultaten van chemisch onderzoek. In het C2W van april 2020 (p. 28-29) staat een artikel over hoe de wolververs in Vlaanderen vanaf de vijftiende eeuw zwart textiel maakten.
In het Amsterdam Museum liep van 10 juli tot 1 november 2020 de tentoonstelling 'Bier - Amsterdam, stad van bier en brouwers' over de geschiedenis van de bierbrouwerij in Amsterdam.
De tentoonstelling Wolven en slakken: ijzerwinning op de Veluwe in het CODA Museum te Apeldoorn tot 16 juni 2019 wierp nieuw licht op de vroegmiddeleeuwse Veluwse ijzerindustrie.
Op vrijdag 17 mei werd er in het CODA Museum van 13-17 uur een symposium over de ijzerproductie gehouden.
In het Rijksmuseum Boerhaave liep van 30 november 2018 tot 1 september 2019 de tentoonstelling 'Herman Boerhaave & de Gouden Eeuw van de wetenschap'. Het museum vierde hiermee het 350ste geboortejaar van de naamgever.
In het Rijksmuseum Boerhaave was tot 30 april 2019 de kleine tentoonstelling 'Op recept, 350 jaar medicijnen' te zien over de geschiedenis van vier eeuwen medicijnontwikkeling. Van kruidenmengsels en prachtige delfts-blauwe apothekerspotten naar de chemische industrie van vandaag.
Het Rijksmuseum Boerhaave heeft een persoonlijke schenking archiefstukken ontvangen rondom Nobelprijswinnaar Peter Debye en wijdde daar tot 30 april 2019 een kleine tentoonstelling aan.
In het Fries Museum te Leeuwarden liep tot 4 maart 2018 de tentoonstelling 'Rijk van Rotzooi' die eerder in het Museum Boerhaave te Leiden te zien was (zie hieronder).
In Museum Jan Cunen in Oss, gehuisvest in de in 1888 gebouwde villa Constance voor de margarinefabrikant Van den Bergh, liep tot 11 februari 2018 een kleine tentoonstelling met als titel ‘De pil van Oss!’ De pil Lyndiol werd in 1962 door Organon te Oss geïntroduceerd. Klik hier voor enkele foto's van de tentoonstelling.
In het Universiteitsmuseum van Groningen liep tot 29 mei 2017 de tentoonstelling 'Nobel Science. Feringa, Zernike and the Groningen tradition' over Frits Zernike en Ben Feringa.
In de Kunsthal te Rotterdam liep tot 5 maart 2017 de tentoonstelling ‘Bakeliet, wie kent het niet’. Vele historische voorwerpen gemaakt bakeliet werden getoond van de Amsterdam Bakelite Collection. Op de tentoonstelling was ook aandacht aan de chemie in de persoon van Leo Baekeland (1863-1944). Geboren in Gent en groot geworden in Amerika met zijn General Bakelite Company die het fenolformalde-hydehars produceerde. En er kon ook kennis gemaakt worden met de voormalige Zandvoortse bakelietfabriek Corodex.
Van 25 september 2015 tot 7 februari 2016 werd in het gebouw Las Palmas te Rotterdam de tentoonstelling ‘The Power of Poison’ gehouden, overgenomen van het American Museum of Natural History in New York. Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam was medeorganisator van de tentoonstelling over de rol van gif in de natuur, literatuur, mythologie en geschiedenis. Medewerkers van het museum schreven er een artikel over. Lees meer>>
Op de tentoonstelling was er ook aandacht voor klassieke vergiften als rattenkruit met op een schoolbord de uitleg van de Marshtest.
Van 27 juni 2015 tot 31 januari 2016 liep in het Museum Boerhaave de tentoonstelling ‘Rijk van Rotzooi’, gebaseerd op het NWO-project ‘Chemistry in Everyday Life’ van Lissa Roberts, Joppe van Driel en Andreas Weber. De dagelijkse praktijk van de scheikunde in de achttiende eeuw wordt getoond aan de hand van de Friese ondernemer Watse Gerritsma. Klik hier voor meer informatie over het NWO-project.
In Museum Boerhaave te Leiden liep tot 1 november 2015 de tentoonstelling Foodtopia over een eeuw voedselinnovaties in Nederland. Kunstmest, smaakmakers en vitamines komen in de zaal met als thema wetenschap aan de orde.
In het Nieuwe Instituut te Rotterdam werd van 18 april tot 23 augustus 2015 een tentoonstelling over glas gehouden. Glas als uitgangspunt van innovaties.
Met de tentoonstelling ‘Delfts Goud, en andere topstukken uit de TU-collectie’ liet het museum Naturalis te Leiden de mooiste stukken zien uit de collectie mineralen en ertsen van de afdeling mijnbouwkunde van de TU Delft .
Meer informatie over de collectie is te lezen in een artikel door Jos Wassink in het TU blad Delta, jrg. 45, nr. 18, juni 2013. Klik hier voor de link.
Suikergoed. Een tentoonstelling over de voormalige suikerindustrie rond Roosendaal in het Museum Tongerlohuys te Roosendaal van 10 november 2013 t/m 23 maart 2014.
Bijeenkomst op 9 mei 2014 in Bonn ter ere van August Kekulé in het kader van de Historische Stätten der Chemie. Lees meer>>
De tentoonstelling 'ART and ALCHEMY - the Mystery of Transformation' was van 5 april tot 10 augustus 2014 te zien in het Museum Kunstpalast in Düsseldorf.
In de Ritman Library / Bibliotheca Philosophica Hermetica in Amsterdam werd tot september 2013 een tijdelijke tentoonstelling gehouden met als titel "Alchemy on the Amstel: on Hermetic Medicine in the Golden Age of the Dutch Republic". Een impressie van het CHG-lid Ad Minderhoud staat in de volgende bijlage.
Tevens was een speciale tentoonstelling ingericht over tsaar Peter de Grote: "A Curious Tsar: Peter the Great" naar aanleiding van het Nederland-Ruslandjaar 2013.
Het Science Museum in Londen wijdde in 2013 een kleine tentoonstelling aan de röntgenkristallografie met als titel 'Hidden Structures – 100 Years of X-ray Crystallography'. In 1913 ontwikkelden William H. Bragg en zijn zoon W. Lawrence Bragg de techniek.
In het Nationaal Jenevermuseum in Hasselt liep van 3 juni tot 4 november 2012 de tentoonstelling 'Alcohol in de 19de eeuw. Biotechnologie in volle evolutie'. Eric Van Schoonenberghe schreef een boek bij de tentoonstelling. Zie boekinformatie.
Wilhelm Ostwald Museum in Haus Energie, Wilhelm Ostwald Park (Grossbothen, Sachsen). Het museum werd recentelijk gerenoveerd en heeft op 3 september 2012 de deuren weer geopend. Lees meer>>
In het Deutsches Museum te München werd van 27-29 april 2012 in het museum de conferentie 'Hazardous Chemicals: Agents of Risk and Change (1800 – 2000)' gehouden. Tot het einde van 2012 liep de tentoonstelling 'Chemie in Freizeit und Sport'.
__________________________________________________________________________________
Bijgewerkt 19-10-2019