“Nourishing by Nature”: Minisymposium bij het FrieslandCampina Innovation Centre
Kort verslag opgesteld door Rob van Veen
Op 20 mei 2015 was de CHG te gast bij het FrieslandCampina Innovation Centre te Wageningen, waar onder de titel “Nourishing by Nature”— hoe de natuur een chemisch handje is geholpen” vijf sprekers zo’n twintig belangstellenden op buitengewoon boeiende wijze onderhielden. Klik hier voor de aankondiging.
Ger Willems, directeur van het Innovation Centre en onze gastheer, beet de spits af met een voordracht getiteld “Nourishing by Nature”: Missie en wording van het FrieslandCampina Innovation Centre, waarbij ook de coöperatieve structuur van FrieslandCampina mooi over het voetlicht kwam. Vervolgens traden op Harro Maat (Wageningen UR) met Van zuivelbereiding tot metabolic engineering: Het Wageningse voedingsonderzoek tussen universiteit en industrie, een erg mooi overzicht; Bert Theunissen (U Utrecht) met Van Ûs Mem tot Turbokoe: De melkveefokkerij in de twintigste eeuw, waarna je toch met andere ogen naar koeien gaat kijken; Jan Korsten (Stichting Historie der Techniek, TU/e) met Een geschiedenis van R&D in de zuivelindustrie: De fundamenten van nieuwe mogelijkheden, een mooie aanvulling op de eerste twee verhalen; en tot slot Jos Lankveld over zijn buitengewoon boeiende boek, waarvan hij een paar exemplaren had meegenomen, die gretig aftrek vonden. – Zeer inspirerend. –
Het geheel werd afgesloten met een korte wandeling door het gebouw, o.l.v. Ger Willems, en een ‘knabbel + glaasje fris’, waarbij nog relatief lang over het gebodene van gedachten gewisseld werd.
Klik hier voor enkele foto’s van het minisymposium
Klik hier voor de flyer van het boek Zuivelfabrieken kwamen en gingen van Jos Lankveld