Het symposium ‘Onze voeding vroeger en nu’ was de jaarlijkse bijeenkomst tussen de Sectie Historiek van de KVCV en de CHG. Het symposium werd op vrijdag 17 november 2017 gehouden in een zaal boven restaurant Hulstkamp aan De Keyserlei 23 in Antwerpen. Voor meer bijzonderheden klik op de bijgevoegde folder.
De zaal was geheel gevuld met deelnemers die voor ongeveer de helft uit jongeren bestond die belangstelling hebben voor de voedingsproblematiek. Na een inleiding door Paul Balduck van de Sectie Historiek, die tevens als ochtendvoorzitter optrad, werden drie lezingen gehouden gericht op de historische aspecten van de voeding. Na de lunch trad Ernst Homburg van de CHG op als voorzitter en introduceerde de drie sprekers die over de voeding van nu een lezing gaven.
Het programma:
- Drs. Paul BALDUCK, voorzitter sectie Historiek (KVCV): Verwelkoming en inleiding Zij leerden hun volk eten
- Prof. Ernst HOMBURG, Universiteit Maastricht: G.J. Mulder als ontdekker van de proteïnen (klik hier de powerpoint presentatie)
- Prof. Jan DELCOUR, KULeuven: De voedingsvezels gedefinieerd, gisteren, vandaag en morgen
- Dr. Ton VAN HELVOORT, Stichting Historie der Techniek, Eindhoven: Olie- en vetmodificatie, scharnierpunt in de voedselvoorziening
- Prof. Wannes KEULEMANS, KULeuven: Duurzame voeding tot in 2050
- Prof. Frederic LEROY, VU Brussel: Vleesproductie en -consumptie gisteren en vandaag
- Dr. Marc HEIJDE, VIB-Universiteit Gent: De geschiedenis van de GM gewassen
Klik hier voor de deelnemersmap met de CV's van de sprekers en de aankondigingen van hun lezingen.