Tussen drinkbaar goud & sokken met zilverdeeltjes
De CHG organiseerde een sessie tijdens de KNCV voorjaarsbijeenkomst, die in 2014 plaatsvond in Spant!, Bussum, en wel op donderdag 8 mei. In deze sessie, getiteld "Tussen drinkbaar goud & sokken met zilverdeeltjes" (klik hier voor de aankondiging met samenvattingen) werden enige aspecten van gezondheid en chemie belicht door een drietal sprekers, die de toegestroomde menigte - het zaaltje was min of meer vol, zo'n 30 man - een prachtige middag bezorgden.
Annette I. Bierman (Scaliger Instituut, U Leiden) beet de spits af met een heerlijk verhaal onder de titel Zweten in een ton en op zoek naar het goud der gezondheid, over geneesmiddelen in vervlogen tijden, zoals daar zijn kwik en antimoonsulfide, en met weetjes zoals dat bismutzouten, die hielpen tegen maagzweer, uiteindelijk bleken te werken als antibioticum tegen de Helicobacter pylori bacterie.
Klik hier voor de slides van haar presentatie. De titel van de voordracht is verbeeld in de slide met een Spanjaard in een ton (L'Espaignol affligé du mal de Naples) die met kwikdamp wordt behandeld voor syfilis.
Vervolgens stak Arjo Roersch van der Hoogte (Descartes Centrum, U Utrecht) een zeer helder betoog af over Wetenschap, industrie en handel: het Nederlandse kina en kinine monopolie, 1913-1940, waarin niet zoveel scheikunde voorkwam maar wel uit de doeken werd gedaan hoe de koloniale staat Nederland erin slaagde genoemd monopolie enkele decennia lang in stand te houden.
Meer informatie over het Nederlandse kina-monopolie is na te lezen in zijn proefschrift. Klik hier voor de verwijzing naar NARCIS.
De afsluiting van de sessie werd verzorgd door Jan Reedijk (Leiden Institute of Chemistry, U Leiden) die een superieure, met allerlei op in-side info gebaseerde details gelardeerde, lezing hield over Cisplatina: al meer dan 150 jaar bekend; pas sinds 1987 als succesvol cytostaticum.
Klik hier voor de slides van zijn presentatie.
Meer details over de werking van cis-platina en verwante platinumverbindingen zijn te vinden in de volgende open access publicaties:
J. Reedijk, The mechanism of action of platinum antitumor drugs, Pure and Applied Chemistry, 1987, Vol. 59, Issue 2, pp. 181-192.
Jan Reedijk, Increased understanding of platinum anticancer chemistry, Pure and Applied Chemistry, 2011, Vol. 83, Issue 9, pp. 1709-1719.