Voornaamste bronnen voor de biografieën
(1) Op de website ‘www.historici.nl, Vindplaats voor de geschiedenis van Nederland’ worden biografieën van chemici gepresenteerd die afkomstig zijn uit het Biografisch Woordenboek van Nederland, met tevens een link naar het Biografisch Portaal van Nederland. Het Biografisch Portaal zelf geeft verwijzingen naar biografisch materiaal van nog meer overleden chemici.
(2) Het KNAW Historisch Ledenbestand, op de website van het Digitaal Wetenschapshistorisch Centrum, bevat ‘Levensberichten’ (pdf-bestanden) die eerder gepubliceerd werden in de jaarboeken van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De KNAW publiceert elk jaar Levensberichten en herdenkingen van overleden leden.
(3) De Engelstalige biografieën(pdf-bestanden), gepubliceerd op de website van het Digitaal Wetenschapshistorisch Centrum, bestaan uit drie delen: een biografische schets, een lijst van primaire bronnen en een literatuurlijst. De biografieën zijn afkomstig uit: Klaas van Berkel, Albert van Helden & Lodewijk Palm, eds., A History of Science in The Netherlands. Survey, Themes and Reference. Leiden/Boston/Köln, 1999.
(4) In de Nederlandstalige Wikipedia staan korte biografieën van een aantal Nederlandse chemici. Ook op de Duitstalige en internationale Wikipedia staan soms gegevens over Nederlandse chemici of die buiten Nederland actief zijn geweest.
(5) De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (www.dbnl.org) geeft voor een aantal bekende chemici een overzicht van de beschikbare geschriften in de bibliotheek bestaande uit: biografieën, werken, uitgaven en primaire teksten van en secundaire literatuur over de betreffende persoon.
(6) In zijn beschrijving van de geschiedenis van de scheikunde in Nederland vermeldt Snelders biografische informatie van een aantal chemici.
H.A.M. Snelders, De geschiedenis van de scheikunde in Nederland, Deel 1. Van alchemie tot chemie en chemische industrie rond 1900, Delftse Universitaire Pers, Delft, 1993.
H.A.M. Snelders, De geschiedenis van de scheikunde in Nederland, Deel 2. De ontwikkeling van chemie en chemische technologie in de eerste helft van de twintigste eeuw, Delftse Universitaire Pers, Delft, 1997.
(7) Herman van Bekkum, Jan Reedijk en Simon Rozendaal (red.), Chemie achter de dijken. Uitvindingen en uitvinders in de eeuw na Van ’t Hoff, Uitgegeven door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV), 2001. Het boek, gedigitaliseerd op www.kennislink.nl, bevat ruim 70 korte artikelen over diverse onderwerpen met biografische informatie over de onderzoekers.
(8) Op de website van de Universiteitsbibliotheek van Utrecht staan in de 'Catalogus Professorum Academiae Rheno-Traiectinae', tabellarische gegevens over de professoren van de universiteit sinds 1636.
Soortgelijke biografische gegevens over de Groningse hoogleraren staan op de website van het Universiteitsmuseum Rijksuniversiteit Groningen en over de Leidse hoogleraren op de website van de Universiteitsbibliotheek Leiden.
Het Album Academicum van de Universiteit van Amsterdam bevat de namen en gegevens van hoogleraren en gepromoveerden aan de universiteit en haar voorloper, het Athenaeum Illustre, van 1632 tot heden.
Het Album Academicum Eindhoven is anno 2018 onder constructie.
Het Geheugen van de Vrije Universiteit.
(9) Biografieën van Nederlandse chemici zoals gepubliceerd in het boek Werken aan Scheikunde uit 1993, verschenen In Memoriams op websites, en gegevens afkomstig uit het Chemisch Weekblad (digitaal beschikbaar tot 1999) of verkregen van nog levende chemici.
_________________________________________________________________________________
Aangepast 9-3-2021