Chemical relations between Japan & the West in the 19th Century
Minisymposium gehouden op 27 februari 2013 in het Trippenhuis in Amsterdam
(Klik hier voor de aankondiging met samenvattingen van de twee presentaties)
Het Trippenhuis te Amsterdam was op woensdag 27 februari de fraaie omlijsting van het mini-symposium Bringing Chemistry to Japan. Voor een publiek van 30 personen belichtten twee sprekers hoe de moderne scheikunde in Japan werd geïntroduceerd.
Klik hier voor enkele foto's van de bijeenkomst.
De eerste spreker, Harm Beukers (Scaliger professor, U Leiden), Red-Haired chemistry: Dutch-Japanese relations in the field of chemistry, 1800-1875, besprak op zeer onderhoudende wijze de chemische banden tussen Nederland en Japan, vanaf het vroege vertaalwerk van Udagawa Yoan (1798 – 1846) tot en met de carrière van Koenraad Wolter Gratama (1831 – 1888), telg uit een oud Fries patriciërsgeslacht, en stichter van de eerste scheikundeschool in Japan (Osaka).
De tweede spreker, wiens aanwezigheid in Nederland de eigenlijke aanleiding was om dit mini-symposium te organiseren, Yoshiyuki Kikuchi (Int. Inst. for Asian Studies), concentreerde zich in zijn lezing, Anglo-American and German connections in Japanese Chemistry: The Lab as Contact Zone, op ontwerp en bouw van een algemeen chemie laboratorium voor de Universiteit van Tokyo, 1885 – 1888, met name op hoe de ontwerpers de contactmogelijkheden tussen buitenlandse leermeesters en Japanse studenten beïnvloedden.
Klik hier voor de sheets van zijn presentatie.
Prof. dr. Harm Beukers publiceerde in 1989 twee artikelen getiteld 'Introductie van de Moderne Chemie in Japan' in het tijdschrift Forum diagnosticum (nr. 2/89, p. 31-34 en nr. 3-4/89, p. 48-51). Beide artikelen vormden de basis van zijn voordracht en werden door hem ter beschikking gesteld voor publicatie op deze website. De artikelen werden overgezet in een pdf-bestand (2.6 MB). Lees meer>>
Over de definitieve plaats van het in Japan geplaatste borstbeeld van Koenraad Gratama. Lees meer>>