KNCV eert Sylvius en Boerhaave met vijfde Nationaal Chemisch Erfgoed
Den Haag, 25 mei 2022 - De Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV) heeft op 21 juni 2022 het pand op Rapenburg 31 te Leiden benoemd tot Nationaal Chemisch Erfgoed. Dit pand speelde een cruciale rol in de geschiedenis van de chemie. Voorafgaand aan de benoeming vindt een lezingprogramma plaats over de rol van dit pand.
In 1664 werd het pand gebouwd door Franciscus Sylvius (1614-1672), hoogleraar geneeskunde in Leiden. Hij richtte hier drie laboratoria in, waarin hij ook studenten liet experimenteren. Sylvius stelde chemische verklaringen op voor fysiologische processen en bereidde in zijn laboratorium ook geneesmiddelen, zoals het geheimmiddel “vluchtig zout van Sylvius”, daarbij geholpen door de zusters Catharina en Johanna Agache.
Vanaf 1730 woonde in ditzelfde pand de beroemde medicus en scheikundige Herman Boerhaave (1668-1738). Zijn leerboek Elementa Chemiae (1732) zou tot in de late achttiende eeuw internationaal het standaardwerk over scheikunde blijven.
De plaquette van dit Nationaal Chemisch Erfgoed is op 21 juni 2022 onthuld.
Nomineer een nieuwe locatie
Jaarlijks benoemt de commissie Nationaal Chemisch Erfgoed een locatie tot 'Chemical Landmark'. Daar kunt u bij helpen. Nomineer daarom een locatie die u van historisch belang acht!