- Dr. Koenraad (Koen) Wiedhaup (1938) werkte van 1969 tot 2002 bij Organon te Oss.
- Koen Wiedhaup werd geboren op 28 januari 1938 te Amsterdam als zoon van C.J.J. Wiedhaup, directeur van de toenmalige stichting Instituut voor Individueel Onderwijs (IVIO). Na het behalen van het eindexamen aan het Spinoza Lyceum te Amsterdam ging hij in 1955 wiskunde en natuurwetenschappen studeren aan de Universiteit van Amsterdam. In april 1962 werd het doctoraal examen behaald met als hoofdvak scheikunde. Er volgde een promotieonderzoek en op 19 januari 1966 promoveerde hij in Amsterdam op het proefschrift ‘Totaalsynthese van enkele anthrasteroïden en aza-anthrasteroïden’ bij prof. dr. H.O. Huisman, hoogleraar organische chemie.
- Als postdoc werkte hij aan de Universiteit van Californië (San Francisco Medical Center in 1966) en de Stanford Universiteit (1967-1968). Teruggekeerd in Nederland trad hij korte tijd in dienst bij Unilever in Rotterdam om op 1 juni 1969 als researchchemicus aan zijn lange loopbaan bij Organon Oss te beginnen. Hij begon met onderzoek aan steroïden waarover in het Chemisch Weekblad van 22 januari 1971 werd gerapporteerd in twee artikelen (p. S3-S7 en p. S8-S11):
- ‘Steroïden’. Daarin wordt in grote lijnen een aantal elementaire aspecten van steroïden behandeld.
- ‘Architectuur van een molecule’. Over het onderzoek naar de totaalsynthese van steroïden. - Vanaf de jaren zeventig kreeg Wiedhaup bij Organon managementfuncties. Hij werd achtereenvolgens hoofd van de afdeling Drug Metabolism Research & Development, hoofd van de Farmaceutische R&D Laboratoria en adjunct-directeur. In 1979 volgde de benoeming tot directeur van Organon International en werd hij verantwoordelijk voor R&D en kwaliteitszorg. Nadat Organon onderdeel was geworden van AkzoNobel, werd hij in 1994 Group Director van de Pharma Group van AkzoNobel belast met R&D en technologie. Hij nam afscheid op 1 februari 2002 en maakte derhalve de verdere ontwikkelingen bij Organon vanaf 2007 niet daadwerkelijk meer mee.
- Als directeur R&D van Organon pleitte hij geregeld in het Chemisch Weekblad voor meer aandacht voor het medische en industrieel belang van het geneesmiddelenonderzoek, en voor meer bekendheid met het benodigde fundamenteel onderzoek voor de geneesmiddelenontwikkeling. Organon stelde de Organon onderzoeksprijs voor afstudeerders in onder auspiciën van de KNAW, die in 1992 voor het eerst werd uitgereikt.
Het Chemisch Magazine van oktober 1993 was gewijd aan 70 jaar innovatie bij Organon. Voor dat speciale nummer werd Wiedhaup geïnterviewd door Fridus Valkema en Edwin Kisman en stelde ‘dat alleen door te excelleren in research en marketing een innoverende farmaceutische industrie als Organon kan overleven’. In 1993 waren bijna 1100 werknemers actief in onderzoek en ontwikkeling, de meesten (circa 750) in de researchlaboratoria van de hoofdvestiging in Oss. Naast blijvend onderzoek aan de anticonceptiepil richtte Organon zich naast fertiliteit en gynaecologie, op psychofarmaca en cardiovasculaire producten. - In 1986 werd Wiedhaup lid van het KNCV-bestuur en verantwoordelijk voor de industriële relaties. In 1987 werd hij voorzitter van de KNCV. Ter gelegenheid daarvan werd hij geïnterviewd door Edwin Kisman. In het Chemisch Magazine van december 1986 (p. 859) sprak hij zich onder meer uit om in ruime mate te gaan deelnemen aan Europese onderzoekprogramma’s. Hij trad in 1991 toe tot de redactie van het Chemisch Weekblad. In 1998 werd hij tot erelid van de KNCV benoemd vanwege zijn bijzondere verdiensten voor de bevordering van de farmacochemie in Nederland, de samenwerking tussen universiteiten en industrie, en zijn bijdrage aan het werk van de KNCV.
- Na zijn vertrek bij AkzoNobel in 2002 bleef Wiedhaup actief betrokken bij startend innovatief ondernemerschap op het gebied van life sciences en biomedische farmacie. Hij werd onder meer bestuursvoorzitter van het in 2011 opgerichte Innovatie en Investeringsfonds Gelderland en maakte de start van diverse bedrijven op het gebied van landbouw, voeding en duurzame energie mede mogelijk. In april 2015 werd hij voor zijn activiteiten in zijn woonplaats Nijmegen onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
_______________________________________________________________________________
Datum 7-2-2023