Het Grote Kantoor, Wateringseweg, Delft
De in 1869 opgerichte Nederlandsche Gist- & Spiritusfabriek was pionier op het gebied van biotechnologie in Nederland.
Grondlegger Jacques van Marken, Delfts eerste technoloog, haalde in 1885 met Beijerinck een microbioloog van wereldfaam in huis. Voortbouwend op Beijerinck’s inspanningen werd het bedrijf vanaf WO II de eerste producent van penicilline in Nederland. Vervolgens realiseerde men op deze locatie een chemische doorbraak waardoor penicilline kon worden omgezet in nieuwe antibiotica. Inmiddels verloopt de productie van deze antibiotica volledig biotechnologisch, zonder chemicaliën of oplosmiddelen.
Het in 1907 voltooide Grote Kantoor – nu een rijksmonument – diende tot 1998 als hoofdkantoor van de onderneming. Het gebouw werd ontworpen door Schelling en Muller, beïnvloed door het Universiteitsmuseum in Oxford en de Beurs van Berlage in Amsterdam.
De plaquette van dit tweede Nationaal Chemisch Erfgoed is op 18 juni 2019 onthuld.
In de periode van 12 september t/m 15 december 2019 kon u gratis het gebouw van binnen bewonderen en vond tevens een expositie plaats ter ere van het 150 jarig bestaan. Kijk hier voor meer informatie.
Biografie Jacques van Marken
Wil jij meer informatie over het leven van Jacques van Marken? Jan van der Mast publiceerde onlangs een biografie. Lees hier de recensie van het NRC. Het boek is verkrijgbaar via bol.com.
Nomineer een nieuwe locatie
Jaarlijks benoemt de commissie Nationaal Chemisch Erfgoed een locatie tot 'Chemical Landmark'. Daar kunt u bij helpen. Nomineer daarom een locatie die u van historisch belang acht!