Christa Janetzky, Een kwestie van mengen en roeren
Familiekroniek van een Haagse chemicus
In eigen beheer, 2020, 155 pagina's, Geïl.
Van dompelplastic druipende pollepels tot huidverzorgende crèmes gemaakt in de soeppan. In haar boek Mengen en roeren, familiekroniek van een Haagse chemicus, geeft Christa Janetzky letterlijk een kijkje in de huiselijke, naoorlogse keuken, waar haar vader vaak tot verbijstering van zijn echtgenote experimenteerde met allerlei nieuwe chemische producten die op de markt gebracht moesten worden. Zij beschrijft hoe hij als chemisch adviseur voor een snelgroeiend import- en exportbedrijf voor chemische producten na zijn reizen naar de Leipziger Messe altijd thuiskwam met speelgoed van nieuwe plastics voor zijn drie kinderen; hoe hij bij familiefeestjes cocktails maakte met essences, gekregen van een bevriende relatie werkzaam bij Chemische Fabriek ‘Naarden’; hoe hij met Oudjaar zijn eigen vuurwerk fabriceerde en de traploper voor de eeuwigheid vastlijmde met een door hemzelf gefabriceerde kit.
Dody Janetzky (1914-1996) studeerde scheikunde in Leiden en promoveerde in 1943 in Delft bij Prof. Dr. Ir. P.E. Verkade. Vanwege zijn interesse in reuk- en smaakstoffen kreeg hij door bemiddeling van zijn promotor een baan als parfumeur bij Polak’s Frutal Works in Amersfoort. Na aan het einde van de oorlog korte tijd gewerkt te hebben bij de Nederlandsche Verf- en Chemicaliën Fabriek Delft, volgde direct na de oorlog een aanstelling als Chemisch Technisch Adviseur bij het Rijksbureau voor Chemische en Pharmaceutische Producten.
Maar zijn hart klopte sneller als hij zelf aan de gang kon gaan. Hij was gefascineerd door alle nieuwe producten die de chemische industrie op de markt bracht; hij wilde zelf ontdekken, uitvinden, letterlijk mengen en roeren in een laboratorium, in een fabriek, en als die er niet waren dan maar in de keuken thuis; ook reisde hij veel naar beurzen in binnen- en buitenland om nieuwe kennis op het gebied van de kunststoffenindustrie te vergaren. De opgedane ervaring kon hij benutten in zijn laatste baan: adjunct-directeur van de Rijksnijverheidsdienst. Bovendien was hij na zijn pensionering tijdelijk voorzitter van de Redactieraad van het Chemisch Weekblad.
De kroniek van de familie Janetzky, afkomstig uit het Silezische Ratibor, speelt zich af tegen de achtergrond van de politiek-economische omstandigheden vóór, tijdens en na de twee wereldoorlogen. Levendig en gedetailleerd, met als bron oude familiedocumenten en foto’s, beschrijft de auteur wat, afgezien van de levensloop van Dody Janetzky, de gevolgen daarvan waren voor de overige familieleden.
Het boek is in eigen beheer uitgegeven en kan bij de auteur (link) worden besteld.