-
Hein Israel Waterman (1889-1961) was hoogleraar chemische technologie aan de Technische Universiteit Delft van 1919-1959 en van 1947-1948 tevens rector magnificus met vermelding op de website van de TU Delft.
- Hein Israël Waterman, biografie in de Nederlandstalige Wikipedia.
-
H.I. Waterman promoveerde op 20 januari 1913 bij J. Boëseken aan de Technische Universiteit Delft op het proefschrift ‘Over eenige factoren, die de ontwikkeling van Penicillium glaucum beinvloeden’. Het proefschrift is opgenomen in het TU Delft Institutional Repository en als pdf-bestand (65.4 MB) te downloaden.
-
Waterman werd evenals andere joodse hoogleraren in november 1940 geschorst. Via Kamp Westerbork belandde hij in september 1944 in het concentratiekamp Theresienstadt, Tsjechië. Waterman overleefde de oorlog en keerde in de zomer van 1945 terug in Nederland om bij het begin van het studiejaar 1945-1946 zijn functie weer te hervatten.
-
Waterman, Hein Israël 1889 – 1961, Database Joods Biografisch Woordenboek. Ingedeeld in de rubrieken: Algemeen, Bronnen, Beroepen en functies, Relaties.
-
Prof.dr.ir. H.I. Waterman ontving in 1956 de Hoogewerff Gouden Medaille voor zijn verdiensten voor de chemische technologie.
-
Waterman had belangstelling voor en was werkzaam op de volgende vijf gebieden: biochemische processen, de sapzuivering in de beetwortelsuikerindustrie, de chemie van de verzeepbare oliën en vetten, de ringanalyse van mengsels van organische stoffen en de petroleumindustrie. Zie H. Koopmans, Vijftig jaar scheikundige nijverheid in Nederland, Hoofdstuk V, p. 89-90.
-
H.I. Waterman, ‘De ontwikkeling van de chemische industrie en de chemische technologie in de afgelopen in Nederland’, Chemisch Weekblad jrg. 49, nr. 40 (1953) 743-746. Een overzichtsartikel ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de KNCV.
-
Proefschriften van 70 promovendi van Waterman zijn opgenomen in het TU Delft Institutional Repository en als pdf-bestanden te downloaden.
-
In de memoires van enkele van zijn medewerkers wordt ruim aandacht aan hun 'Watermanperiode' besteed. Zie op deze website:
-
Prof. dr. ir. J.C. Vlugter, Eigenlijk geen scheikundige gebleven: chemisch technoloog (paragraaf: 'De Watermanperiode');
-
Prof. dr. D.W. van Krevelen,50 jaar activiteit in de Chemische Technologie (paragraaf: Mijn eerste werkkring: privé-assistent van Prof. Waterman);
-
Prof. dr. ir. C. Boelhouwer: Chemische Technologie van Delft naar Amsterdam (paragraaf: Studie).
-
-
Afscheid van prof. dr. ir. Hein Israel Waterman van de Technische Hogeschool Delft, Foto’s uit 1959 in de TU Delft Beeldbank, onderdeel van het TU Delft Institutional Repository.
-
H.I. Waterman behoorde tot ‘het beste uit Delft’. Zie het artikel in TU Delta (jrg. 34, nr. 16, 23 mei 2002) met de bespreking van het boek: K.F. Wakker e.a. (red.),’Delfts goud, leven en werk van achttien markante hoogleraren’, Technische Universiteit Delft/Bèta Imaginations, Rotterdam, 2002, 269 pp.
- C. Boelhouwer, ‘De Waterman ringanalyse’, in: Chemie achter de Dijken uitgegeven in 2001 door KNAW/KNCV.
- H.A.M. Snelders, ‘Hein Israel Waterman (1889-1961) en de scheikundige technologie’, in: De geschiedenis van de scheikunde in Nederland. Deel 2, hoofdstuk IX. Scheikundige technologie, p.168-175.