De volgende biografie is door hem samengesteld in oktober 2015.
-
Jan Reedijk is geboren in Westmaas in 1943. Na het afronden van de middelbare school (toenmalige Rijks-HBS in Oud-Beijerland) begon hij in 1961 aan de studie scheikunde aan de Universiteit Leiden. Hij promoveerde in 1968 cum laude bij de hoogleraar anorganische chemie Evert W. Gorter op het proefschrift ‘Methyl Cyanide as a Ligand”. Zijn promotieonderzoek werd uitgevoerd onder leiding van lector Willem L. Groeneveld. Na zijn promotie werd hij eerst practicumleider en zette hij ook een eigen onderzoekslijn op, die hij verder kon ontwikkelen aan de toenmalige Technische Hogeschool Delft, waar hij in 1972 tot lector werd benoemd.
-
In 1979 werd hij benoemd tot hoogleraar anorganische chemie, als opvolger van zijn voorgangers en promotors Van Arkel en Gorter. Hij heeft deze functie 30 jaar bekleed tot aan zijn emeritaat per 1 november 2009. Zijn vakgebied kan het best worden samengevat als “Moleculaire Anorganische Chemie”, met inspiraties uit de katalyse, geneeskunde, magnetische materialen, moleculaire herkenning en hergebruik van metalen. Van 2003-2015 was hij directeur van het Leids Instituut voor Chemisch Onderzoek.
-
Reedijk is sinds 1983 lid van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en hij werd in 1995 benoemd als lid van de KNAW. Hij werd in 1997 benoemd tot lid van de Finse Academie van Wetenschappen en in 2003 in de Academia Europaea. In 2005 werd Reedijk koninklijk onderscheiden en benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
-
Hij was in 1987 voorzitter van het wereldcongres over bioanorganische chemie, en van 1987-2012 functioneerde hij als Executive Secretary van de congresreeks "International Conferences on Coordination Chemistry”. Daarnaast was hij lid van organiserende comités van diverse andere internationale congressen. Hij was KNCV-voorzitter in 1990, en werd benoemd tot erelid van de KNCV in 2003. In 1992 ontving hij de Max-Planck researchprijs voor zijn onderzoek in de bioanorganische chemie.
-
Hij was actief in de toenmalige IUPAC-commissie voor anorganisch nomenclatuur (1977-1992) en voorzitter van de Vlaams-Nederlandse commissie die zorgde voor de vertaling van regels in het Nederlands. Hij vertegenwoordigde Nederland ook frequent in de IUPAC Council vanaf 1989. Van 2013-2017 was hij President van de IUPAC-Divisie voor Anorganische Chemie.
-
Binnen Europa vertegenwoordigde hij ons land vanaf 1991 in diverse organen, zoals COST-activiteiten, alsmede in ESF, EuCHeMS en EU-commissies.
-
Hij trad 90 maal op als promotor, en 80 ervan promoveerden aan de Universiteit Leiden. Zijn researchgroep was altijd omvangrijk, en meer 100 postdocs ongeveer 250 afstudeerders uit binnen- en buitenlanden deden een researchproject bij hem en zijn groep.
-
Gedurende zijn academische carrière was hij o.a. gasthoogleraar in Cambridge (UK), Torun, Straatsburg, Münster, Riyadh, Louvain-la-Neuve en Dunedin (Nieuw Zeeland). Hij was een van de founding editors van European Journal of Inorganic Chemistry, en lid van de redactie van vele andere wetenschappelijke tijdschriften.
_____________________________________________________________________
-
Voor andere websites met biografische gegevens zie: http://mcbim.lic.leidenuniv.nl/people/Reedijk en https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Reedijk.
- J. Reedijk (Jan), Website Leidse hoogleraren met onder meer verwijzing naar de aanwezige publicaties in de Universiteitsbibliotheek Leiden.
- Reedijk ontving op 20 februari 2023 een eredoctoraat van de Nicolaus Copernicus Universiteit in Torûn (Polen) ter gelegenheid van de 550ste geboortedag van Copernicus (zie: C2W april 2023, p. 62).