- Prof. dr. Adrianus (Ad) Oskamp (1935-2020) was van 1974 tot 1980 lector en van 1980 tot 2000 hoogleraar anorganische chemie aan de Universiteit van Amsterdam. De laatste twee jaar onbezoldigd.
- Ad Oskam werd op 12 mei 1935 geboren in Amsterdam waar hij zijn jeugd doorbracht. Na de middelbare school ging hij studeren aan de faculteit wiskunde en natuurwetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Hij behaalde in 1958 zijn kandidaatsexamen en trad in 1959 in dienst van de universiteit, een dienstverband dat duurde tot aan zijn emeritaat in juni 2000. In het Album Academicum van de UvA staat een tabellarisch overzicht van zijn academische carrière. Benoemd tot lector op 7 januari 1974 en tot hoogleraar op 1 januari 1980.
- Oskam behaalde zijn doctoraalexamen scheikunde in maart 1964 op een onderzoek in het Laboratorium voor Anorganische Chemie van prof. dr. H. Gerding. Hij promoveerde op 24 februari 1971 bij Gerding op het proefschrift ‘Vibration-rotational analysis of asymmetric top molecules’.
- Het fundamenteel onderzoek aan anorganische verbindingen met analytische technieken werd na de promotie voortgezet. Ook coördinatie- en organometaalcomplexen werden onderzocht waarbij de resultaten meestal werden verkregen door een combinatie van verschillende spectroscopische meettechnieken, zoals IR, Raman, UV, foto-elektronspectroscopie, matrix-isolatie-spectroscopie, fotochemie, fotofysica en fotokatalyse.
Het februarinummer van het Chemisch Weekblad uit 1977 was gewijd aan de toepassing van lasers in de chemie. Oskam schreef daarin samen met D.J. Stufkens de bijdrage ‘Ramanspectroscopie met lasers’ (p. m63-64) waarin al melding werd gemaakt van het opnemen van Ramanspectra van overgangsmetaalcomplexen. - In 1988 was Oskam voorzitter van de SON-werkgemeenschap Coördinatie- en organometaalchemie. Onder de titel ‘Aan het begin van een grote stroomversnelling’ gaf hij in het Chemisch Magazine van januari 1988 (p. 26-27) de volgende toelichting:
‘De coördinatie- en organometaalchemie is een sterk expanderend relatief jong wetenschapsgebied, dat is gegroeid op de scheidslijnen van de klassieke disciplines zoals de anorganische en organische chemie, gesteund door sterk verbeterde fysische meetmethoden zoals NMR en Röntgendiffractie en met uitstralingen naar de katalyse, biochemie en farmacie. Met het vervagen van de grenzen tussen de traditionele disciplines zien wij ook ontwikkelingen naar materialenonderzoek, oppervlaktechemie en organische synthese’. - Oskam stond mede aan de wieg van de matrix-isolatie spectroscopie. Een techniek waarbij het te onderzoeken materiaal in een vaste fase (gastmatrix) wordt geïsoleerd om dat vervolgens met spectroscopie te bestuderen. In juli 1989 werd het zevende internationale symposium over matrix-isolatie spectroscopie in Noordwijkerhout georganiseerd. De proceedings van het symposium uit 1990 werden opgesteld door Lester Andrews, Austin J. Barnes, Ad Oskam en Derk J. Stufkens.
- Oskams onderzoek leidde tot een veertigtal dissertaties en ruim 250 wetenschappelijke publicaties. Oskam is opgenomen in de Chemistry Tree waarin 162 high-probability publicaties tussen 1972 en 2003 staan vermeld.
- Oskam was decaan van de toenmalige (sub)faculteit scheikunde in de periode 1982-1985. Aan het einde van zijn hoogleraarschap werd de faculteit gereorganiseerd en op 1 januari 1998 werd Oskam mededirecteur van het Instituut voor Moleculaire Chemie wat later het huidige Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences werd. Na zijn emeritaat in 2000 bleef hij betrokken bij de universiteit en zijn organisatietalent kwam te pas bij de verhuizing van het instituut van de Nieuwe Achtergracht naar het Science Park in 2009-2010.
- Naast chemie had Oskam een passie voor bridgen en behoorde met zijn partner tot de Nederlandse subtop. In de kranten kreeg dat meer aandacht dan zijn hoogleraarschap. Hij speelde het spel nog op hoge leeftijd.
Oskam was getrouwd en had kinderen. Hij overleed op 85-jarige leeftijd op 19 september 2020 in Alkmaar, de stad waar hij een belangrijk deel van zijn leven had gewoond. Een overlijdensbericht werd online geplaatst. De Universiteit van Amsterdam stelde een In memoriam op waarin hij werd herdacht als een energiek en gepassioneerd chemicus met een grote inzet voor de gemeenschap van instituut en faculteit.
____________________________________________________________________________________________
Datum: 25-9-2020