-
Jan Arnold Albert Ketelaar (1908 - 2001) was na lector aan de Universiteit van Leiden, hoogleraar fysische chemie en chemische thermodynamica aan de Universiteit van Amsterdam van 1941 tot 1960 en buitengewoon hoogleraar elektrochemie van 1960-1978, korte biografie in de Nederlandstalige Wikipedia.
- Ketelaar, Jan Arnold Albert 1908 - 2002, gegevens in het Album Academicum van de Universiteit van Amsterdam.
- Jan Arnold Albert Ketelaar, website Leidse hoogleraren met onder meer verwijzing naar de aanwezige publicaties in de Universiteitsbibliotheek Leiden.
-
Ketelaar werkte in de Tweede Wereldoorlog bij Cellastic, een bedrijf in Parijs dat officiëel handelde in octrooien en licenties maar een dekmantel bleek te zijn voor Duitse industriële en wetenschappelijke spionage. Dit werd na de oorlog diverse malen onderzocht. Zie onder meer het bericht in het dagblad Trouw van 28 februari 1996.
- In maart 1943 werd voor het Laboratorium voor Algemene en Anorganische Chemie te Amsterdam een groepsfoto gemaakt (zie hiernaast). Vooraan zitten de directeur van het laboratorium prof. dr. J.A.A. Ketelaar met naast hem de latere hoogleraren C.H. MacGillavry en H. Gerding. Klik hier voor het verhaal over de personen op de foto.
-
In 1958 werd Ketelaar benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.
- Zie voor zijn memoires getiteld 'Leven van een scheikundige' in ‘Werken aan scheikunde, 24 memoires van hen die de Nederlandse Chemie deze eeuw groot hebben gemaakt’, Delft, 1993, p. 89-97. Klik hier voor het hoofdstuk als pdf-bestand.
-
J. van der Elsken, ‘Een speelgoedtreintje op een brandstofcel, Amsterdams hoogleraar ontwikkelt één van de eerste prototypes’, in: Chemie achter de Dijken uitgegeven in 2001 door KNAW/KNCV.
-
C. Haas, ‘Levensbericht J.A.A. Ketelaar’, in: Levensberichten en herdenkingen, 2003, Amsterdam, p. 31-38, Digitaal Wetenschapshistorisch Centrum.
-
H.A.M. Snelders, ’Jan Arnold Albert Ketelaar (*1908)‘ in: De geschiedenis van de scheikunde in Nederland. Deel 2, hoofdstuk V. Anorganische- en structuurchemie.
- Ernst Homburg en Lodewijk Palm (red.), De geschiedenis van de scheikunde in Nederland 3, Delft 2004. Op diverse pagina’s wordt naar Ketelaar verwezen, zie index op p. 396.
__________________________________________________________________________
Aangepast: 1-7-2020