- Prof. ir. Eric Herman Houwink (1929-2005) was werkzaam van 1957 tot 1975 bij Philips Duphar en van 1975 tot 1994 bij Organon en was buitengewoon hoogleraar industriële biotechnologie aan de Rijksuniversiteit Groningen van 1989 tot 1994.
- Eric Houwink werd op 18 januari 1929 geboren in Eindhoven en was de zoon van dr. ir. Roelof Houwink, oud-directeur van de Rubberstichting. Na het behalen van het HBS-B diploma ging hij in 1946 scheikunde studeren aan de Technische Hogeschool in Delft en studeerde in 1953 af. Hij trouwde op 2 april 1955 met de in Nederlands-Indië geboren M.B.H. (Mity) Han (1926-2018). Het paar kreeg twee kinderen. Hun ook in Delft chemie studerende kleinzoon Quentin van Driel haalde in 2019 herinneringen op aan de studietijd van zijn grootouders in Delft, gepubliceerd op de website delta.tudelft.
- De volgende biografie is ontleend aan het boek ‘Chemici in Brabant 1954-2004’ van H. van ’t Holt (p. 99-100). Die CV werd opgesteld ter inleiding van de lezing ‘Technische en ethische aspecten van de moderne biotechnologie - genetische modificatie’ door Houwink in 1999 bij de Bossche Chemische Kring.
Prof. ir. Eric Houwink werd in 1929 geboren in Eindhoven. Hij ging in Delft scheikunde studeren en koos de biochemische/biologische richting. Hij studeerde af bij de vermaarde prof. A.J. Kluyver in de technische microbiologie (nu biotechnologie). Na zijn afstuderen vervulde hij zijn dienstplicht als reserveofficier LTZ3 (Speciale Diensten) bij de Koninklijke Marine. Hij was toen gedetacheerd bij het Medisch-Biologisch-Laboratorium TNO, waar hij zich bezighield met de protectie van de NAVO-gasmaskers bij biologische wapens (in dit geval: bacteriële aerosolen).
Vanaf 1957 was hij werkzaam bij het toenmalige Philips Duphar (in 1999: Solvay Pharmaceuticals) als productiemanager voor uiteindelijk alle humane en veterinaire producten (inclusief vaccins). Aansluitend werkte hij tot aan zijn pensionering in 1994 bij Organon te Oss als Hoofd Microbiologische R&D Labs. Daar introduceerde hij met zijn medewerkers ‘genetic engineering’ (anno 1999: genetische modificatie). Hiermee haalde zijn groep in enkele jaren een opzienbarend succes: de eerste genetisch gemodificeerde veterinaire vaccins, een wereldprimeur! In de laatste jaren voor zijn pensioen was hij internationaal coördinator biotechnologie bij Organon en uit dien hoofde ook verantwoordelijk voor de research op dit gebied in de USA. Tijdens zijn Organon-loopbaan was hij parttime buitengewoon hoogleraar industriële biotechnologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij was de eerste in Nederland die in 1984 een eigen beroepscode opstelde om zijn verantwoordelijkheid voor de maatschappelijke facetten van zijn werk in de biotechnologie onder woorden te brengen.
Na zijn pensionering in 1994 besloot hij zich te wijden aan de maatschappelijke aspecten, de bioveiligheid en de publieksvoorlichting op het gebied van de biotechnologie. Hij was lid en voorzitter van de Commissie Voorlichting van de Stichting Publieksvoorlichting Wetenschap en Technologie (PWT). Hij was in 1999 nog steeds lid van de COGEM (Commissie Genetische Modificatie), het hoogste adviesorgaan van het Ministerie VROM voor veiligheid bij mens en voor het milieu op het gebied van genetische modificatie.
Aanvullende informatie over E.H. Houwink:
- Een tabellarisch overzicht van zijn korte academische loopbaan staat vermeld op de website Catalogus Professorum Academiae Groninganae. Op 12 september 1995 hield Houwink zijn afscheidscollege ‘Een terugblik op de Leerstoel Industriële Biotechnologie (1988-1994)’.
- Na zijn pensionering maakte Houwink van 1994 tot 2004 deel uit van het bestuur van de stichting mibiton, die de formele naam Stichting Publieke Private Samenwerking Versterking van de Materiële Infrastructuur BIoTechnologisch Onderzoek in Nederland draagt. In het jaarverslag 2003 gaf Houwink een terugblik op tien jaar mibiton.
- Houwink ontving in 2001 de Akademiepenning van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Hij kreeg deze onderscheiding voor de stimulerende rol die hij heeft gespeeld bij de revolutionaire vernieuwing van de biotechnologie met behulp van recombinant-DNA technologie.
- Houwink was erelid van de Nederlandse Biotechnologie Vereniging.
- Publicaties van Houwink in boekvorm, zoals ‘Biotechnology – Controlled use of Biological Information’, uit 1989 zijn opgenomen in WorldCat.
- Eric Houwink overleed op 76-jarige leeftijd op 4 maart 2005 in Vught. ‘Begeesterd biotechnoloog zocht dialoog’ was de titel van de door de mibiton-bestuurders Gerard van Beynum en Hans Grande geschreven terugblik, gepubliceerd op de website bionieuws van 11-03-2005.
___________________________________________________________________________________________
Datum: 9-11-2020