- Prof. dr. Adriaan (Aat) Bantjes (1930-1999) was van 1968 tot 1995 hoogleraar materiaaltechniek en biomedica aan de afdeling chemische technologie van de Universiteit Twente.
- Adriaan Bantjes werd geboren op 3 augustus 1930 in Haarlem. Hij studeerde scheikunde aan de Universiteit Leiden en behaalde in oktober 1956 zijn doctoraalexamen. Na zijn studie verbleef hij van 1956 tot 1958 aan de Tulane University in New Orleans. Terug in Nederland promoveerde hij op 4 juni 1959 in Leiden bij prof. E. Havinga op het proefschrift ‘Syntheses and properties of some thiophene oligomers’. Op 23 augustus 1968 werd hij benoemd tot hoogleraar materiaaltechniek aan de Universiteit Twente. Voor zijn benoeming was hij werkzaam op het gebied van polymeren bij het chemiebedrijf Dupont de Numours in de Verenigde Staten. Hij aanvaarde het ambt op 22 mei 1969 met de rede ‘Macromolecule en materiaal’.
- In 1971 haalde Bantjes de nationale pers (zie onder meer dagblad Trouw van 16 januari 1971) door een onderzoek samen met de medische faculteit van de Universiteit van Münster over de vervanging van een beschadigde meniscus door een schijfje polyetheen.
- In een themanummer over biomedische techniek van het Chemisch Weekblad van mei 1977 (p. m211-m220) verschenen vijf artikelen over kunststoffen voor medische toepassingen geschreven door de onderzoekgroep materiaaltechniek en biomedica bestaande uit A. Bantjes, T. Beugeling, L. van der Does en J. Feijen. De beschreven onderwerpen waren:
- Kunststoffen voor kunstorganen.
- Bloedcompatibiliteit: hoe reageert het bloed op een lichaamsvreemd materiaal?
- Weefselcompatibiliteit: hoe reageert het weefsel op een implantaat?
- Synthese en evaluatie van biomaterialen; antistollingsmiddelen als coating.
- Problemen bij verdere ontwikkeling van kunstorganen. - Bantjes ging op 1 september 1995 met emeritaat waarover in het Chemisch Weekblad van 16 september 1995 (p. 4) werd bericht met een kort overzicht van zijn loopbaan. Doordat Bantjes geïnteresseerd raakte in de biomedische toepassingen van kunststoffen kwam hij aan de wieg te staan van het biomedisch-materiaalkundig onderzoek in Nederland. Hij ontwikkelde onder meer efficiënte adsorptie/desorptieprocessen voor het isoleren van factor VIII uit bloedplasma (belangrijk voor de bloedstolling), voor het verwijderen van bepaalde lipoproteïnen die verantwoordelijk zijn voor de opbouw van cholesterol en voor het verwijderen van ijzer uit bloed.
- Bantjes was getrouwd en had kinderen. Hij overleed op 20 oktober 1999 in Enschede. In het Chemisch Weekblad 21 van 6 november 1999 (p. 31) verscheen het volgende In Memoriam opgesteld door zijn voormalige vakgroep:
- Op woensdag 20 oktober overleed emeritushoogleraar Aat Bantjes op 69-jarige leeftijd. Na zijn benoeming in 1968 tot hoogleraar in de Materiaaltechniek en Biomedica in de faculteit Chemische Technologie van de Universiteit Twente (UT), begon hij als eerste in Nederland met het onderzoek op het gebied van de biomaterialen.
Hij was één van de oprichters van het Coördinatie Centrum voor Biomedisch Technologie, de voorloper van het Biomedisch Technologisch Instituut (BMTI) van de UT. Dankzij zijn inspanningen heeft het biomaterialenonderzoek in Nederland een enorme impuls gekregen.
Professor Bantjes nam het initiatief tot het organiseren van congressen over ‘Polymers in Medicine and Surgery’. Verder stimuleerde hij het biomaterialenonderzoek in China, waar hij medeorganisator was van vele congressen. Daarnaast heeft hij er voor gezorgd dat aan de UT, als enige universiteit in Nederland, onderzoek werd gestart op het gebied van rubbertechnologie. Door zijn inspanningen werd een rubbertechnologiegroep gevormd, die nu onder leiding staat van prof. Noordermeer.
Professor Bantjes was promotor van 28 promovendi en er staan meer dan 150 wetenschappelijke publicaties op zijn naam.
- Op woensdag 20 oktober overleed emeritushoogleraar Aat Bantjes op 69-jarige leeftijd. Na zijn benoeming in 1968 tot hoogleraar in de Materiaaltechniek en Biomedica in de faculteit Chemische Technologie van de Universiteit Twente (UT), begon hij als eerste in Nederland met het onderzoek op het gebied van de biomaterialen.
- In NARCIS staan 119 publicaties van Bantjes en zijn onderzoeksgroep vermeld uit de periode 1970-1996, daarvan zijn er 49 Open Access.
____________________________________________________________________________________________
Datum 11-12-2019