Dirk van Delft en Ton van Helvoort, Beelden zonder weerga, De elektronenmicroscoop van Ernst Ruska tot Ben Feringa, Uitgeverij Prometheus, Amsterdam, 2018, 344 pp.
Omschrijving achterkant
In 1986 won Ernst Ruska voor zijn uitvinding van de elektronenmicroscoop de Nobelprijs voor de Natuurkunde. Dat was 55 jaar (!) nadat hij het instrument in Berlijn had gebouwd. Beelden zonder weerga volgt deze gedreven pionier die alles in het werk stelde om zijn droom te verwezenlijken en Siemens zover kreeg zijn ontwerp in productie te nemen. Een tweede hoofdpersoon is Jan Bart Le Poole van de TU Delft. Zijn ingenieuze aanpassingen aan Ruska's prototype betekenden de opmaat tot het wereldwijde succes van de elektronenmicroscopen die Philips vanaf 1949 op de markt bracht. Maar de echte hoofdrol in Beelden zonder weerga is voor het apparaat zelf. Zien is geloven. Voor de modernste cryo-elektronenmicroscoop, die in 2017 de Nobelprijs voor de Scheikunde won, geldt dat net zo hard als voor het prototype van Ernst Ruska. Beelden zonder weerga overziet de historische ontwikkelingen en geeft een kleurrijk verslag vanaf de werkvloer van de wetenschap.
Bespreking
Bard van de Weijer, ‘Een lekker boek dat over meer gaat dan elektronenkanonnen’, website Volkskrant van 27 januari 2018.
Arjen Dijkgraaf, 'Smeuïge verhalen uit de geschiedenis van de elektronenmicroscoop in Beelden zonder weerga', website C2W van 16 februari 2018.