Deze excursie wordt georganiseerd als samenwerking van de Nederlandse Procestechnologen met de Chemie Historische Groep van de KNCV en de Sectie Historiek van de Koninklijke Vlaamse Chemische Vereniging en zal in het teken staan van het 150-jarig bestaan van de bietsuikerindustrie in Nederland.
Adres: |
Noordzeedijk 113 Dinteloord Een routebeschrijving wordt u bij de bevestiging van uw aanmelding toegestuurd. Nadere informatie: www.suikerunie.nl |
Datum en tijd: | vrijdag 26 november 2010; 10.30 uur |
Suikerunie is een onderdeel van Royal Cosun, de internationale producent van voedingsmiddelen en ingrediënten. Mede onder invloed van het Europees beleid heeft deze de bietsuikerproductie heden ten dage geconcentreerd in twee moderne en efficiënte fabrieken in respectievelijk Hoogkerk (Groningen) en Dinteloord (West-Brabant).
De eerste beetwortelsuikerfabriek in Nederland werd in 1858 gesticht in Zevenbergen. Tot 1873 kwamen er in West–Brabant nog 22 bij. Deze z.g. “Suikerhoek” vormde lange tijd het centrum van de Nederlandse suikerindustrie. In 1908 werd hier ook de eerste coöperatieve suikerfabriek Dinteloord opgestart.
NEDERLANDSE PROCESTECHNOLOGEN | |
De bietsuikerindustrie kenmerkt zich door een voortdurende rationalisering, modernisering, schaalvergroting en organisatorische- en bestuurlijke aanpassingen.
Tijdens de campagne, van september tot december/januari wordt ca. 21.000 ton bieten per dag (800 vrachtwagenladingen) aangevoerd. Tijdens het bedrijfsbezoek zien wij hoe de bieten in een volcontinu proces van opslaan, reinigen en versnijden worden verwerkt. In een continu tegenstroom extractieproces wordt de suiker uit de snijdsels in water opgelost. De overblijvende pulp wordt gedroogd en als veevoeder verkocht. De suikeroplossing wordt daarna in meerdere stappen (ruwsap – dunsap – diksap) geconcentreerd, tot het suikergehalte van 15 % naar 70 % is opgevoerd. In grote vacuüm kookpannen wordt vervolgens het sap ingedikt, waarna onder toevoeging van fijne suikerkristallen een kristalbrij met veel kristallen en weinig sap ontstaat. Na afkoeling gaat de dikvloeibare massa van kristallen en stroop naar een filtrerende centrifuge, waar de suiker van de stroop wordt gescheiden. Deze bewerking wordt verschillende malen herhaald om een zo hoog mogelijk suikerrendement te verkrijgen.
De suiker wordt in silo’s opgeslagen en van daaruit gedistribueerd. De resterende stroop, melasse, is grondstof voor de fabricage van alcohol.
De organisatie vereist een gemotiveerde en soepele inzet van alle medewerkers. Na de campagne is men druk bezig met opruimen, schoonmaken, reparatie, onderhoud en nieuwbouw.
Al jaren wordt er gesproken over een Agro-Food Centre rond de suikerfabriek, waar de restwarmte en bijproducten nuttig kunnen worden gebruikt. Dit AFC zal nu binnen niet al te lange tijd worden gerealiseerd.
Het programma ziet er als volgt uit:
10.30 - 11.00 | Ontvangst met koffie/thee |
11.00 - 11.15 |
De heer P. Mesters – Suikerunie |
11.15 - 12.00 |
Dr. Martijn Bakker – Radboudziekenhuis - Nijmegen |
12.00 - 12.45 |
De heer Staf Thomas - Archivaris-conservator van het Suikermuseum - Tienen |
12.45 - 13.00 | Discussie |
13.00 - 14.00 | Lunch |
14.00 - 14.45 |
De heer Luc Kroes - Suikerunie |
15.00 - 16.30 | Rondleiding door de fabriek met bezoek aan museum |
16.30 - 17.00 | Napraten in de kantine |
Kosten: |
Leden van NPT, CHG en Sectie Historiek van de KVCV en studenten € 7,50; |
Aanmelden: |
Nederland: en door overschrijving van de kosten op ING rekening 2295234 t.n.v. E.R.J. Wils te Vlaardingen, penningmeester van de CHG. |
Aanmelden: |
Vlaanderen: en door overschrijving van de kosten op lijk tot 10 november 2009 door storting van uw bijdrage op Bankrekening 735-0206149-12 t.n.v. KVCV Sectie Historiek, Celestijnenlaan 200F, 3001 Heverlee. |