Mini-symposium over de zeldzame aarden
en uranium in de 19e en 20e eeuw
20 maart 2014 – Paviljoen Rijksmuseum Volkenkunde, Leiden
Mini-symposium over de zeldzame aarden
en uranium in de 19e en 20e eeuw
20 maart 2014 – Paviljoen Rijksmuseum Volkenkunde, Leiden
De Chemie Historische Groep [CHG] van de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging [KNCV] organiseert op donderdag 20 maart 2014 het symposium: Omstreden elementen: de zeldzame aarden en uranium in de negentiende en twintigste eeuw. De bijeenkomst vindt plaats bij het Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden. U bent van harte welkom om aan dit symposium deel te nemen. Nadere details met betrekking tot de toegang vindt u hieronder.
Sinds hun ‘ontdekking’ in de laat achttiende eeuw, vormen uranium en zeldzame aarden zoals yttrium, cerium, en neodymium, een bijzondere uitdaging voor de chemische wetenschap, entrepreneurs en beleidsmakers. In dit symposium zullen vier uitdagingen vanuit een historisch en hedendaags perspectief nader belicht worden. Aan het woord komen wetenschapshistorici en chemici die bij hun onderzoek op verschillende manieren met een van deze elementen in aanraking zijn gekomen.
De eerste spreker is de chemiehistoricus Pieter Thyssen, postdoctoraal onderzoeker aan de universiteit in Leuven. In zijn lezing zal de problematische accommodatie van zeldzame aarden in het periodiek systeem centraal staan. In het vervolg vertelt Ab Flipse, wetenschaps- en universiteitshistoricus van de Vrije Universiteit (VU), over de VU-fysicus G.J. Sizoo en de opbouw van het onderzoek in de kernfysica in Nederland vanaf 1930, met speciale aandacht voor de voorraad uraniumgrondstof die de Nederlandse regering kort voor de Tweede Wereldoorlog aanschafte. De derde spreker is Andries Meijerink, hoogleraar voor vastestofchemie aan de universiteit in Utrecht. Hij verschuift de focus naar het Philips NatLab in Eindhoven waar chemici en ingenieurs in de jaren zeventig en tachtig de industriële toepasbaarheid van zeldzame aarden exploreerden. De vierde spreker is Koop Lammertsma, hij is als hoogleraar organische chemie verbonden aan de VU in Amsterdam. In deze lezing staat de kritische afhankelijkheid van groene en hightech industrieën van zeldzame aarden zoals ze vanuit China en andere landen worden geïmporteerd centraal.
Programma:
* met dank aan Solvay voor financiële ondersteuning *
http://www.solvay150.com/
Oxiden van zeldzame aarden. Volgens de wijzers van de klok vanaf boven in het midden: praseodymium, cerium, lanthaan, neodymium, samarium en gadolinium (bron: Wikimedia).